Nederland heeft een leesprobleem

Het is al langer een bekend probleem dat het in Nederland niet goed gaat met het leesniveau. Elk jaar verslechteren de cijfers en dit zorgt voor concrete problemen in de maatschappij. Mensen kunnen bijvoorbeeld bijsluiters of veiligheidsvoorschriften niet goed lezen. Ondanks allerlei initiatieven en extra aandacht voor lezen, lijkt het tij nog niet te keren. Er vormt zich een zichzelf negatief versterkende cirkel van taalachterstand die doorbroken moet worden.

Leesplezier

Aan de basis van het achteruitlopende leesniveau ligt waarschijnlijk het eveneens achteruitlopende leesplezier dat wordt ervaren. Nederland staat droevig genoeg onderaan de lijst met landen op gebied van leesplezier.
Gisteren gaf satirisch programma ‘Zondag met Lubach’ aandacht aan dit pijnlijke onderwerp. Arjen stelde dat zijn leesplezier vergald werd door lesmethodes rondom begrijpend lezen. Initiatieven, die eigenlijk tot doel hebben het leesniveau te verhogen.

Leesplezier kan je niet opleggen, je moet de omstandigheden creëren om dit te laten ontstaan. 

Bij BookaBooka geloven we dat leesplezier ontstaat door op jonge leeftijd veel voorgelezen te worden. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over een rijk gevulde boekenkast met prachtig geïllustreerde boeken waar je als kind helemaal zelf je weg in kunt vinden. Deze start vormt de sleutel tot het zelfstandig ontdekken van wat boeken je te bieden hebben. En, niet onbelangrijk, zelf verkregen leesplezier.

BookaBooka is een app met een bibliotheek aan prachtige prentenboeken. Een veilige omgeving waarin een kind voorgelezen kan worden, zelf kan lezen en zelfstandig kan ontdekken. BookaBooka staat aan de basis van leesplezier.

Kies voor leesplezier, kies voor BookaBooka!

Met ons wekelijks groeiende aanbod boeken is er altijd wat nieuws te lezen. Laat kinderen los in een woud aan boeken waarin ze zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. 

Start je schooljaar goed met ons speciale aanbod:

Start het leesplezier vanaf € 14,99 per tablet per jaar